Kategorie

Chat

nikdo nic nepíše
:

Anketa

Co máte nejraději na Mikovi?

 

Článek

Rozhovor s Diane Collins, 1988

19.07.2012 14:36 - duita - Rozhovory - komentáře (1)

Následující interview pochází z konce 80. let a nachází se na limitované edici - Michael Jackson Interview CD.



Diane: Michaeli, chápu správně, že jsi velký milovník zvířat?

Michael: Ano, rozhodně. V minulosti jsme koncertovali, projeli různé země a státy. A já navštěvuji zoo po celém světě a poznávám různé druhy zvířat. Dokáži s nimi lehce navázat vztah, mnohem snáz než s lidmi.

Diane: Je také pravda, že se na pozemcích tvého domu nachází mini Zoo?

Michael: No, neřekl bych Zoo, ale mám zde pár zvířat a stále shromažduji další.

Diane: Jaké druhy zvířat?

Michael: Jaké druhy zvířat mám? ...hm, mám lamu, což je překrásné zvíře, je vyšší než já, pochází z Peru, Jižní Ameriky, žil (pozn. autora: je to "he") v cirkuse. Jmenuje se Loui. Je opravdu sladký a miluje lidi a je mazaný...mám muflona, vypadá jako beran, mnoho lidí si myslí, že je to beran, ale není, taky pobýval v cirkuse, vyrůstali spolu. Jmenuje se Pan Tibbs. Mám téměř 6 metrů dlouhého hada. Jeho jméno je Muscles. Jednou jsem ho vzal do studia, právě tam byla Diana Ross, sloupávali jsme jeho kůži, jelikož ji obměňuje asi 3x měsíčně. Trochu se ho bála, ale pak se uklidnila.

Diane: Dotkla se ho?

Michael: Oh aano. Mám dva jeleny, jmenují se Princ a Princezna. Jsou opravdu rozkošní. Jsou to jeleni ze Severní Ameriky. Vychoval jsem je od narození, jsou skutečně roztomilí. A vlastním nejrůznější druhy ptáku a tak podobně.

Diane: Máš nějakého oblíbence?

Michael: Oblíbené zvíře? Hmmm...pravděpodobně Loui, Princ a Princezna.

Diane: Jsi považován za světového umělce číslo jedna. V čem spočívá tajemství tvého úspěchu?

Michael: Ummm, prostě miluji to co dělám, vyjadřuji se od srdce, jsem opravdu upřímný, umm...(směje se)...nedokážu zformulovat žádnou speciální poučku či něco podobného, jednoduše chcete odvést skvělou prácí a odvádíte ji.

Diane: A předpokládám, že to, že svou práci miluješ k tomu velmi přispívá?

Michael: Jasně, zájem a láska, to, že do své tvorby vkládáte srdce .

Diane: Upřímost, je pro tebe důležitá?

Michael: O ano, velmi důležitá. Není nic lepšího než když napíšete píseň, ze které máte dobrý pocit...jako Billie Jean, Beat It, Startin' Something...když skončíte, cítíte se jako byste vyhráli cennou trofej, těžce pracuji na 'ehm..

Diane: Upřímost, kterou znám, je upřímost v každodenním životě...ale ty mluvíš o upřímnosti v hudebních termínech, být čestný sám k sobě a snaha promítnout to na album?

Michael: Uh-huh, ano.

Diane: Tví fanouškové očekávají nové a vzrušující věci s vydáním každého dalšího alba. Do jaké míry je snadné či obtížné následovat těchto vysokých standardů?

Michael: Je to těžké, protože ať děláte cokoliv, soutěžíte s vaší předchozí prací, přičemž všichni od vás více očekávají...je to něco jako s filmy, jdete se podívat na Hvězdné Války, potom Impérium vrací úder a očekáváte víc, pak Jedi, očekáváte víc než to...opravdu se snažíte překonat se po celou tu dobu. A je to obtížné, vezměte si Bee Gee's a Horečku sobotní noci...potom přišli s Spirits Having Flown...je to těžké, chápete...ale já věřím, že to jde, čím jste starší, tím byste měli být lepší. Je to jako to pořekadlo: "Nestárnu, jsem pouze vyzrálejší."

Diane: Když se snažíš předčit svá předchozí alba, vyčerpává tě to psychicky a fyzicky?

Michael: Ne, je to výzva, zábava, něco jako velká...neměl bych říkat hra, ale když na něčem pracuji, bavím se. Když vás platí za něco, co vás baví, je to opravdu požitek. Mnoho pracujících lidí své zaměstnání nesnáší a to je hrozné. Ale mě platí za něco, co dělám nesmírně rád, užiju si spoustu legrace.

Diane: Uvedl jsi, že se cítíš pohodlněji na pódiu než kdykoliv jindy, kde hledáš vzrušení, když jsi mimo pódium.

MichaeL: Sním o pódiu (směje se)...hraju si se svými zvířaty, takové ty věci, ve skutečnosti vůbec nechodím ven, nemyslím, že byste mě našla na diskotéce či v nočním klubu, toto vše je jistě zábavné, pokud je to to, po čem toužíte. Prostě, když se objevím na takovýchto místech, stává se to pro mě prací namísto zábavy. Lidé reproduktory rozhlásí, že jsem tam, pouštějí všechny mé nahrávky a já rozdávám autografy.

Diane: Takže jsi v podstatě znovu na scéně...

Michael: Yeah...tím pádem to pak není zábava. Vyzkoušel jsem převleky, všechno možné, ale nějak to nefunguje. Ale to je v pořádku, nevadí mi to.

Diane: Pro mě je relaxace čtení...četla jsem...že v tvém případě jsou to opět zvířata?

Michael: Jo, pravděpodobně zvířata nebo když jsem s dětmi, které mám moc rád, malé děti...a uhh, když si s nimi hraju, chodím plavat apod...

Diane: V hudební branži se pohybuješ od svých 5 nebo 6 let. Jak myslíš, že by vypadal tvůj život, kdybys nebyl pěvecky nadán?

Michael: To si neumím představit, netuším co bych dělal, toto mi připadá tak přirozené, jsem tady, abych zpíval. Tímto životu přispívám, tím, že dělám to co dělám a vkládám do toho své srdce. Cokoliv dobrého můžu učinit, udělám to. Miluju lidi a hrozně rád je dělám šťastné. Nic se nevyrovná pocitu, když vidíte, jak je vaše nahrávka na 1. místě žebříčku, ne kvůli egu, to nesnáším, ale kvůli faktu, že si ji lidé koupí a líbí se jim a užívají si ji. A já děkuji všem těmto lidem. Chci říci, můžu přijít se skvělou muzikou...ale jsou to právě lidé v pozadí, disdžokejové, programoví ředitelé a všichni nezávislí lidé, kteří uskuteční mé sny a já si toho vážím.

Diane: Takže za 60 let vidíš Michaela Jacksona stále na scéně?

Michael: Uhmmm...ano...nejspíš budu psát a účinkovat ve filmu, režírovat...budu stále aktivní, ale trošku více za scénou, pomáhat lidem rozvíjet se, ukazovat jim, kterým směrem se vydat...

Diane: Jak si již dříve uvedl, tvůj úspěch v showbussinesu znamená téměř naprostou ztrátu soukromí, co děláš, když chceš jít ven? Přestal si jednoduše vycházet na veřejnost, nechávat se fotit a rozdávat autografy, našel si cestu, jak se s tím vším vypořádat a stále si zachovat soukromý život mimo svůj domov?

Michael: Uhmm...nejlepší způsob jak si zachovat soukromí je dělat vše sám o sobě, být doma nezávislý, protože vše co chci, tady je. Můžu zde dělat cokoliv se mi zamane, je to příjemné a jsem svobodný. Jdu-li někde ven je to jiné, spousta autografů a lidí, což mi ovšem nevadí, je to zábava, součást toho co dělám.

Diane: Zvažuješ, že by sis dal pár let pauzu...možná rok...prostě bys relaxoval, byl sobecký ve smyslu toho, že by sis udělal volno, bez natáčení, filmů a jiných povinností v showbussinesu? Děláš to někdy?

Michael: Jsem ten typ člověka, který, když si vezme volno, cítí, že jen lenoší, mám pocit, že jsem mimo centrum dění, jsem rád aktivní, rád tvořím, rád neustále přicházím s různými písněmi, s různými nápady...vzhlížím a pátrám po budoucnosti...zvuku zítřka...hudba se neustále mění, každou minutu, je důležité nezůstat "starým kloboukem" (pozn. autora: originál = old hat, dále překládáno jako "zastaralé"), což je jeden starý výraz...

Diane: Některé z tvých nahrávek jsou považovány za klasiku...stanou se tyto někdy zastaralými?

Michael: Ne, protože z mého pohledu dobrá melodie nezestárne nikdy, nejdůležitější věcí jsou skvělé melodie...a některé starší písně Motownu nebo Beatles jsou fantastické, nikdy nebudou zastaralé...zvuky a hudba se mění, v tomto smyslu stárnou, zvuk hudebních nástrojů, např. v 60 letech se hojně užívala elektrická kytara a akustické kytary...a nyní to zcela převzal počítačový zvuk a zvuk syntetizátorů...v tom je ten rozdíl, melodie jsou stále stejné, ale hudba se změnila.

Diane: Řekl si, že máš rád děti, konkrétněji malé děti...ale co manželství...a potom možná děti...za jak dlouho Michaeli?

Michael: Nemám ponětí (směje se), nemám vůbec představu...nedokážu odpovědět...(směje se)...

Diane: Nebudu tě tím dále trápit...chystáš nějaké speciální TV show?, řekni, co bys rád dělal v TV?

Michael: Hmm, o ničem nevím...stále dostávám nejrůznější nabídky, od speciálních vydání, přes nabídky na mé vlastní seriály až po účinkování v animovaných seriálech, nejrůznější věci...především bych se rád podílel na natáčení filmů, to je to, co mě zajímá.

Diane: Jakého druhu filmů?

Michael: Něco, co je jiné a vzrušující, něco, co tady ještě nebylo...něco jako Hvězdné Války, které byly průlomem v celém filmovém průmyslu, znenadání tady byl zcela jiný vzhled, zcela nový způsob natáčení...stvoření, která se procházejí prostorem namísto po zemi, a do jisté míry jsou tyto věci převzaty a používány v současnosti..

Diane: Jsou Hvězdné Války jedním z tvých oblíbených filmů?

Michael: Ano...a ET...

Diane: ET..

Michael: ano, Steven Spielberg je úžasný.

Diane: Tvá tvořivost, jak se zdá, se promítá do všech aspektů tvého života, v hudbě jsi velmi futuristický, zaměřuješ a připravuješ se na budoucnost a dokonce i ve filmech chceš vytvořit něco, co zde ještě nebylo...snažila jsem se...snažila jsem se představit si, jaký film by to byl. Byl by to...nevím...mohl by ses pokusit nastínit mi tady obraz něčeho, co by bylo ve filmu první svého druhu?

Michael: To bych moc rád. Je zde hromada scénářů, které se nabízejí od té doby, co jsem natočil "Čaroděje" (The Wiz)...a co se týče filmu, je velmi důležité správně si vybrat, udělat správný krok, který je pro vás perfektní. A mě opravdu baví, když publikum překvapuji, když udělám něco naprosto jiného než by očekávali. Existuje několik odlišných projektů, o které se zajímám, ale opravdu bych nerad mluvil o čem jsou, chci to udělat jinak a překvapit lidi.

Diane: Jen nějakou maličkost, náznak?

Michael: Bude to něco futuristického...a uhmm, zcela jiného, to je asi tak vše co můžu říci...

Diane: Takže v podstatě to je to klíčové slovo Michaela Jacksona = jiné.

Michael: Yeah.

Diane: Uvedl jsi Eagles jako tvou nejoblíbenější skupinu, byl jejich California Hotel inpsirací pro Heartbreak Hotel či Thriller?

Michael: Ne...Heartbreak Hotel stimuloval Roda Tempertona, aby napsal Thriller..pověděl mi, jak moc si Heartbreak Hotel zamiloval, všechny ty zvuky a telefon a zvukové efekty...s Heartbreak Hotel jsem se pokoušel o krok kupředu, pokoušel jsem se o něco naprosto jiného, začlenit do hudby drama a zvukové efekty a ono to vyšlo. Mnoho lidí se snaží o podobnou věc jako Pink Floyd a, no víte, Rod Temperton s Thrillerem...a tolik dalších lidí přichází s novými zvuky na svých nahrávkách, různými efekty a to je fajn.

Diane: Takže Thriller byl něco jako průkopník a zároveň prototyp?

Michael: Uh, uh, jo...

Diane: Bylo již určeno provizorní datum pro turné Jacksons s Jermainem a Janet?

Michael: No, my ehmm, pravděpodobně někdy koncem tohoto léta, ale ještě jsme ve skutečnosti nestanovili žádná data, takže tak přesně nevíme. A pokud jde o Janet a Jermaina...ještě jsme o tom nemluvili, zmínili jsme Jermaina...ale jestli to skutečně uděláme, nechte se překvapit, nedokážu odpovědět zda-li ano či ne. Někdy je nepředvídatelný, takže může říci, dobře, pojedu a vzít to na lehkou váhu a místo toho někde odpočívat, protože tak rychle mění názory (směje se), naposledy jsem slyšel, že se stěhuje na ostrov, který si hodlal koupit a nyní se přestěhoval někde úplně jinde, pak se zajímal o lodě a potom si to rozmyslel...stále mění postoje, tudíž za něj nemůžu odpovědět.

Diane: Stále zlaté a platinové ceny vzrušují a inspirují Michaela Jacksona, aby pokračoval?

Michael: Vždy mě budou přitahovat, zlaté a platinové, jen je důležité, abyste to nebrali příliš vážně a nepřemýšleli příliš o minulosti a zlatých cenách, jinak zůstanete zaslepeni svými úspěchy místo toho, abyste si uvědomili, že tady jde především o vaší skvělou práci, práci z dřívějška...opravdu se v tom můžete ztratit...někdy všechny své zlaté a platinové nahrávky vyndám a dívám se na ně, ale snažím se neklást tomu příliš velkou váhu. Je zde tolik dalších věcí, které musím udělat...tak nějak o cenách zapomínáte...

Diane: Nicméně není obtížné na to vše zapomenout? Na lesk slávy? Pozici superhvězdy? Tvé jméno se pravděpodobně pohybuje na úrovni Mohammeda Aliho, nebo výše. Jsi znám na celém světě, jak si řekl, nemůžeš jít jen tak ven. Každý zná Michaela Jacksona. Není těžké nebrat se příliš vážně?

Michael: Uhmmm...ne...pro mě je to celkem jednoduché..uhmm, spoustu věcí prostě přecházím. Tak nějak sebe vidím jako tebe nebo kohokoliv z lidí v této místnosti. Jsem člověk stejně jako ty, nejsem o nic lepší než ty. Možná mám jistý talent, pokud jde o umění, skládání písní, tanec a drama a všechny tyhle věci v showbussinuesu, ale když se budeme bavit o lidskosti, jsem stejný jako ty. Takže není sebemenší důvod myslet si, že jsem lepší, že mám ohromné ego, že létám v oblacích, existuje mnoho lidí, kteří podle mě takoví jsou a většina z nich na tom krachuje, nepochybně. Začnou s lidmi, kteří jim pomohli jednat zle a zapomínat odkud přišli, zapomínat o těch, kteří jim pomohli tam, kde dnes jsou, což je velmi důležité, proto všem těmto lidem děkuji, děkuji všem.

Diane: Takže ve skutečnosti se před tímto pádem chráníš tak, že zůstáváš průměrným člověk?

Michael: Yeah, ve skutečnosti nevěřím v selhání/neúspěch, dokonce na něj ani nemyslím, toto slovo jsem zcela vypustil z mého slovníku, slovo prohra, prostě na to nemyslím...

Diane: Je to důsledek toho, jak si byl vychováván, vytýčit si cíle a jít za nimi a také nevěřit, nevyslovovat slovo neúspěch, je to něco, k čemu tě vedla tvá matka a otec?

Michael: Můj otec a matka mě toho naučili mnoho, jak vytrvat a být rozhodný, jak dělat to či ono...ale prostě to je jen něco v co věřím.

Diane: Řekli jsme, že ti bylo 5 nebo 6, když si v showbussinesu začínal, přeješ si někdy vrátit se zpět a možná vzít své dětství a naložit s ním trošku jinak, protože jsi v podstatě o dětství přišel, máš pocit, že jsi byl vržen do světa dospělých?

Michael: Mno, bylo to celkem obtížné, vyrůstat na scéně, na turné, není to jako obyčejné dětství, je to jiné, baví mě to, není to tak, že by mě rodiče nutili dělat něco, co bych sám nechtěl. O tom to nebylo, kdyby ano, nemyslím, že bych to dotáhl tak daleko, nejspíš bych toho začal mít dost, ale mě to baví, co cítím je láska, nic se nevyrovná tomu, jako když jste na scéně, nedokážu slovy popsat, co cítím, když na vás zamíří světla, pociťujete určitý dotek ducha, nerad se tohoto pocitu vzdávám, to je pravda...

Diane: Pobýval bys na scéně 24 hodin denně, kdyby to šlo?

Michael: uh, huh, uh, huh...( = vyjádření souhlasu)

Diane: Takže nelituješ ani jedné minuty?

Michael: Ani jedné, ani jedné jediné.

Diane: Navrhli ti, aby si ztvárnil postavu Petra Pana, na kdy je plánováno promítání?

Michael: Teprve se na tom pracuje, a uhh, je to projekt, který mě zajímá a umm, obrátilo se na mě několik různých lidí, abych ten film natočil, ještě jsem neřekl ano, ještě jsem neviděl scénář, takže oni na tom pracují a já čekám...

Diane: A dáš mi vědět, že?

Michael: Ano (směje se)

Diane: Vidím tě jako černého hudebního génia, ačkoliv pole tvé působnosti je daleko rozsáhlejší, zdá se ti těžké zalíbit se jak bílému tak černému publiku, když jsi na scéně?, zvažuješ vůbec tento pohled?

Michael: Ne, neuvažuji v termínech barvy či rasy...když píšu píseň, neříkám si, tato je pro černé a tato pro bílé...prostě skládám a ono to přichází samo, jsem ovlivněn tím, co slyším, prostě to vzniká tímto způsobem. Mám pocit, že už od doby, kdy jsem byl malý až po dnešek, jsem ovlivněn tím na čem jsem vyrůstal, neuvažuji v termínech barev, v to opravdu nevěřím, opravdu ne.

Diane: Takže tvrdíš, že hudba je pro všechny bez ohledu na barvu jejich kůže?

Michael: Ano, je pro všechny, pro celý svět, pro všechny, aby se mohli bavit.

Diane: Jako bavič Michael a také jako superstar se stále pohybuješ v současném dění, je těžké zachovat si perspektivu/rozhled z pozice člověka černé rasy a teď nemám na mysli hudební oblast, ale tvůj soukromý život, je těžké ohlédnout se zpět, vzpomenout si na své kořeny?

Michael: Ne, nikdy to není těžké, stačí, když se podívám do zrcadla, stačí, když se podívám na své ruce...

Diane: Ok, máš příležitost vzkázat cokoliv svým fanouškům, co bys řekl, kdybys měl tu šanci?

Michael: Rád bych řekl...je jen jedna věc, kterou můžu říci, děkuji vám a miluji vás.

Přidej komentář

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře

19.08.2012 06:26 Joyce

One or two to rememebr, that is.